Ungdomshold ser frem til afslutningsstævner
26. februar, 2015
P-vagter til gymnastikopvisning søndag den 22. marts fra kl. 8.30-9.30.
7. marts, 2015
Vis alle

Kan DU redde liv?

‘Kan du gøre noget forkert, hvis du ser en person falde om med hjertestop? Ja. Hvis du IKKE gør noget.’

Det var hovedbudskabet på det førstehjælpskursus en gruppe af trænere og instruktører fra forskellige sportsgrene under Ans IF på var mandag den 2. marts i AIKC. Kurset, der var arrangeret af DGI, havde fokus på hjerte-lunge-redning og underviser Christian Agerskov, der er paramediciner, tog udgangspunkt i hans mange års erfaring fra lægebil- og ambulancekørsel.

‘Alt hvad man gør, hvis man ser en person falde om, er bedre end slet ikke at gøre noget.’ Christian Agerskov havde en meget praktisk tilgang til emnet, og den basale viden og de færdigheder som gør folk i stand til at genoplive en livløs person, blev gennemgået.

Hvis man ser en person med evt. hjertestop, er det i hovedtræk vigtigt at huske følgende:

  • Råb efter hjælp, hvis du er alene – det kan være hårdt at give hjertemassage alene
  • Ring 1-1-2 så personalet på vagtcentralen kan guide dig indtil den rette hjælp kommer frem
  • Påbegynd hjerte-lunge-redning (tryk midt på brystkassen – 30 gange hjertemassage og 2 gange kunstigt åndedræt)


Hjertestarter
En hjertestarter kan ofte også være med til at redde liv – men den gør ikke selv arbejdet. Når man åbner for hjertestarteren bliver man guidet igennem, hvad man skal gøre. Man skal forvente, at man bliver guidet til at fortsætte med at lave hjerte-lunge-redning, selvom den har stødt.

Der findes 4 hjertestartere i og omkring Ans, hvoraf 2 står tilgængelige 24 timer i døgnet; én ved Ans Idræts- og Kulturcenter og én ved Shell. De to andre står ved Ans Vognmandsforretning og LM Transport og er tilgængelige i arbejdstiden.

Gode råd
Man kan downloade flere gode apps, der kan yde hjælp i en svær situation, fx:

  • TrygFonden Hjertestart (her kan man se, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret, og der er også nogle gode instruktionsbilleder til, hvordan man yder hjerte-lunge-redning)
  • 112 app (hvis man ringer fra denne app kan Alarmcentralen se, hvor du befinder dig, når du ringer. Praktisk hvis man fx er ude på vandet eller inde i en skov)

 

Så husk; der er flere ting, du kan gøre for at redde liv!

 

førstehjælpmarts2015